Artikkeleiden lopusta löytyy pieni tiivistelmä, joka sisltää mielestäni oleelliset tiedot ja ajo-ohjeet!

Tämä oli toinen visiittini Sallaajärven luontopolulle. Ensimmäisen kerran siellä piipahdin monta vuotta sitten jollain koulun retkellä, joten paikasta ei minulle ollut kunnollista enakkokäsitystä. Lyhyen ajomatkan ja auton pysäköimisen jälkeen lähdimme matkaan.

maakuntaura-normal.jpg

opaste-normal.jpg

 

Luontopolku kulkee aluksi yhtä matkaa Keski-Suomen maakuntauran kanssa, ensimmäisen rastitaulun jälkeen tiet kuitenkin eroavat. Vaikka luontopolun opastetaulussa sanotaan reittimerkintöjen olevan vähäisiä, ei polulta eksyminen tuntunut todennäköiseltä, polkujen risteyksissä oli usein polku kyltit opastamassa oikeaan suuntaan.

maasto-normal.jpg

 

Polku on suhteellisen helppokulkuinen, ei hirveästi juuria taikka kiviä sojottamassa keskellä polkua. Vuoden 2010 kesällä riehunut myrsky on jättänyt jälkensä, kaatuneita puita näkyy paljon ja vaikka Jyväskylän kaupungin luontopolku sivulla lukee, että puut on raivattu pois poluilta on niitä muutamia jäänyt retkottamaan polun päälle. Onneksi rungot oli helppo ylittää tai alittaa.

hyppy-normal.jpg

Paikoitellen polulta löytyy kosteita kohtia, mutta niiden ylittämiseksi on rakennettu tukevat pitkospuut. Kaikki tosin eivät niitä tahtonet käyttää.

pitkospuut-normal.jpg

Noin puolesta välistä polkua löytyi pieni levähdyspaikka nätiltä aukiolta. Aivan pöydän vieressä virtasi pieni puro, joka tarjosi virkistystä myös karvaiselle matkalaiselle. Polun varrella ei ollut muita levähdyspaikkoja (alun penkkiä mukaan laskematta) tai nuotiopaikkoja. Varsinaista nuotiopaikkaa ei polunvarrelta löytynyt lainkaan, vain kuvassa näkyvä kyhäelmä.

lev%C3%A4hdyspaikka-normal.jpg

Vastaantulijoita oli vain yksi ja metsässä vallitsi ihana hiljaisuus, jonka rikkoi vain käen kukunta ja lintujen liverrys. Reitti oli toisaalta tavanomaisuutensa ansiosta ihana, tavallista suomalaista metsää pienillä solisevilla puroilla. Täydellinen retkeilypaikka esimerkiksi lapsiperheille.

 

Oleelliset

  • Polun kiersi noin puolessa tunnissa
  • Matkaa kertyi n. 1.2 km (sports trackerin mukaan)
  • Sopii hyvin perheen pienimmille, suhteellisen jyrkkiä alamäkiä ja muutama kaatunut runko polulla, muuten erittäin helppo kulkuinen 
  • Perus metsää, ei mitään kovin ihmeellistä
  • Ei kunnon nuotiopaikkaa
  • Ei varsinaista pysäköintipaikkaa (ajo-ohjeiden lopussa tarkemmat tiedot)

Ajo-ohjeet

Käänny keskussairaalan mäeltä Ronsuntaipaleentielle (Seinäjoen ja Porin kylttien mukaan). 

k%20765-normal.jpgk%20766-normal.jpg

Aja Ronsuntaipaleentietä n. 6 km ja käänny sitten oikealle Taka-Keljontielle. (Risteyksessä useita mustia kylttejä)

k%20762-normal.jpg

Aja hiekkatietä noin 800 metriä ja näet puisen kyltin joka osoittaa polun lähtöpaikan.

l%C3%A4ht%C3%B6-normal.jpg

Pysäköinti

Noin 20 metriä polun alun osoittavan kyltin jälkeen, tulee risteys Sallaajärven Palvelukodille. Risteyksen kohdalla on tilaa yhden auton parkkeeraamiseen. 

parkki%201-normal.jpg

Tai sitten auton voi jättää noin 100 metriä ennen polun alkua sijaitsevalle pienelle levikkeelle. 

parkki1-normal.jpg