Netissä surffailessa silmiini osui artikkeli Keltinmäen luolasta. Keltinmäen kupeessa koko elämäni asuneena, olin hämmentynyt, kuinka en ollut ennen kuullut tälläisestä luolasta. Artikkelin luettuani päätin kyseistä luolaa lähteä etsimään. Vaikka artikkelissa sanottiin luolan olevan iso, ei minulla ollut sen varalle kovinkaan suuria odotuksia. 

 

Liikkeelle lähdin kartan kera ja uskoin luolan löytyvän helposti. No harvoin on kartan kanssa tullut tälläisiä kohteita etsittyä, joten ei se ollutkaan niin helppoa. Rämmimme metsässä muutaman tunnin ilman polkua, emmekä nähneet merkkiäkään luolasta. Ilma oli ehkä jopa liian kuuma,jopa metsässä, mutta ainakin koira sai viillennettyä itsensä makaamalla suossa.....

Suossa%20makaamassa-normal.jpg

Juuri, kun olin luovuttamassa ja omasta mielestäni suuntaamassa kotiin, avautui silmien edessä yllättävä näky, suuri kallionseinämä. Seinämässä oli luolantapainen ja olin jo siitä aivan innoissani, en ollutkaan kastellut kenkiäni turhaan!

Pikku%20luola%20ja%20akka-normal.jpgPikku%20luola-normal.jpg

Jonkin aikaa kuvia räpsittyäni jatkoin matkaani kallionseinämää pitkin jolloin törmäsin jo toiseen yllättävään näkyyn, suureen lippaluolaan. Nyt vasta löysinkin varsinaisen luolan, jolla olikin kokoa huomattavasti eemmän. Tämä varsinainen luola on suhteellisen iso lippaluola. Luolan sisällä mahtui seisomaan ilman minkäänlaista kyyristelä. Syvästi ihmettelen, kuinka kukaan tuttunikan ei aiemmin ole tämän kokoisen luolan olemassaolosta tiennyt. Suosittelen kaikkien lähellä asuvien käymään luolaa katselemassa. Varta vasten luolaa varten kauempaa tuleminenkaan ei ole huono vaihtoehto, metsästä löytyy monia eri polkuja, joten tallattavaa riittää.

Iso%20luola-normal.jpgIso%20luola%20ja%20akka-normal.jpg

Tärpit

  • Sijaitsee Keltinmäessä
  • Ronsuntaipaleentieltä matkaa tulee noin puoli kilometriä
  • Helppo kulkuista maastoa
  • Ei merkattuja reittejä
  • Helppo lähestyä autolla
  • Ei nuotiopaikkaa
  • Monia polkuja

Ajo- ja Reittiohjeet luolalle

Luolaa on helpoin lähestyä Ronsuntaipaleentien kautta, saapuu paikalle sitten autolla tai jollain muulla kulkupelillä. Keskussairaalalta päin tultaessa, muutaman metrin Keltinmäen risteyksen jälkeen kääntyy oikealle pieni hiekkatie.

k%C3%A4%C3%A4ntyv%C3%A4%20tie-normal.jpgkeltsun%20kyltti-normal.jpg

Auton saa jätettyä heti hiekkatien alusa olevalle pienelle levennykselle. 

Luola löytyy, kun kävelee aivan hiekkatien päähän.

 

Tien päättyessä (n. 0.4 km) tulee jatkaa, oikealle menevää polkua. Tätä polkua kävellään vain muutaman askeleen verran kunnes polku haarautuu oikealle. Hyvänä tuntomerkkinä toimii etuvasemmalla näkyvä putki pino.

putket-normal.jpghaaraus-normal.jpg

Tätäkään polkua ei montaa metriä tarvitse kävellä, kunnes luola jo näkyy. Hyvänä näkösuojana luolalle toimii polulle kaatunut puu, mutta siellä se kuitenkin on.

n%C3%A4k%C3%B6este-normal.jpg

Kirjoitus jonka avulla itse sain luolasta kuulla löytyy tästä osoittesta: http://retkipaikka.fi/vapaa/kammarimaen-jaatynyt-luola-jyvaskyla/

Lopuksi vielä kartta, jonka avulla voi vaihtoehtoisesti luolalle suunnistaa.Kartta-normal.jpg